Arcok és érdekességek a szombathelyi piacon – felfedeztük a gombaspecialitásokat és a mézvarázslatot!

A vásárcsarnok varázslatos világába lépve, különleges mézek, ínycsiklandó lekvárok és gombasavanyúságok bűvöletében találtuk magunkat, ahol egy jó sült oldalast vagy csülköt élvezhettünk, friss kovászos uborkával tálalva. A szombathelyi piac nyári délelőttje vibráló hangulatát a tetőablakon át beáramló fényben tündöklő napraforgók és a körülöttünk sürgölődő, "adok-veszek" játékában részt vevő hölgyek varázsolták elénk.
A gombaszakértő, Kalauz József, éppen egy férfi kérdéseire válaszolva találkozott a gombaszedés nehézségeivel. A férfi vargányát keresett leveséhez, de sajnos csalódnia kellett. Kalauz József elmondta, hogy a szombathelyi piacon egyetlen vargányát sem találni, hiszen az erdő, amely a szárazság miatt szenvedett, még az egyhetes eső után sem hozott gombát. Az erdő képe, száraz és kietlen, a gombaszedés reményét is elhalványította.
A szárított vargányának már nyoma sincs, csupán a hordó alján maradt néhány száraz morzsa, amit gondosan összegyűjtött: 20 grammért 1450 forintot kértek, míg a piciny üvegben megbúvó 15 grammért 1250 forintot. A férfi a hétvégi leveséhez ezzel is beérte, hiszen minden falat számít. A gombasavanyúságokból is csak néhány üveg áll rendelkezésre: a rizike és a vegyes gombák együttesen 2890 forintért kaphatók a 720 grammos üvegben, míg a 580 grammos kiszerelés ára...
* (erdei) ibolya pereszke,
* (réten fellelhető) lilás színű tönkű pereszke,
* óriás tölcsér,
* laska,
Természetesen! Íme egy egyedi változat: * márványos gombafajta,
* rizike van.
Fedezd fel az ínycsiklandó gomba-saslik különlegességét, amelyet a gombaszakértő felesége, Kalauz Katalin álmodott meg! Ez a kreatív fogás úgy készül, hogy a friss gombákat először ízletesen megfőzik, majd ügyesen hurkapálcikára fűzik, akárcsak a klasszikus saslikot. Az így elkészített gombás nyalánkságok tökéletes kísérői lehetnek húsételeknek vagy fasírozottaknak, és egy kis krumplikörettel tálalva igazán különleges élményt nyújtanak. Kóstold meg ezt a fenséges fogást, és élvezd a gombák gazdag ízvilágát!
„Ez egy életen át tartó szenvedély” – mondja Kalauz József, aki úgy véli, hogy az igazi gombaszeretők számára az erdő felfedezése olyan élményt nyújt, mintha a hátukat vernék. Azok, akik nem lelkesednek a gombákért, valószínűleg nem is gondolnának arra, hogy hurkapálcikára fűzgessék az erdő kincseit. Ezen a standon azonban nemcsak gombák várják a látogatókat, hanem igazi különlegességek is: például a medvehagyma savanyúság, amelyet ízlésesen díszít a paprika (370 grammos üvegben, mindössze 1790 forintért), és a birsalma-Izabella szőlő lekvár kombináció, amely 450 grammos üvegben 2250 forintért kapható. A régi ízek kedvelőinek ez igazi kincsesbánya! Ne feledkezzünk meg a hagyományos ecetes szilváról sem – nagymama titkos receptje szerint készült, amely 1700 grammos üvegben 2950 forintba, míg a kisebb, 720 grammos változat 1650 forintba kerül. Kóstolja meg ezeket az ízeket, és fedezze fel a múlt ízvilágát!
A méz kínálatának színes világába lépve találkozhatunk Szakács Lászlóval, akinek egészsége iránti kíváncsiságunk azonnal fölmerül. Ő az a különleges személy, aki a Covid-járvány idején egy váratlan helyzet következtében hat adag Pfizer-oltást kapott egyszerre. László elmondása szerint remekül van, de észrevette, hogy azóta a szíve mintha hangosabban dobogna, s bár úgy véli, nem a fülét érte élesedés, a jelenség mégis érdekes. A mézárus kínálatában most különleges akciók várják az érdeklődőket: az akácméz 3000 forintért, míg a vegyes és a repceméz 2000 forintért vihető haza. Különlegességét fokozza a színes üvegekbe zárt méz, például a curacao-val ízesített akácméz, amely meglepő módon áttetsző kék színben pompázik, ellentétben a narancspárlat elvárásaival. A levendulás méz sem a megszokott lila színt öltötte magára, hanem áttetsző piros árnyalatban tündököl. A gyümölcsökkel gazdagított repcemézek eper, áfonya, kivi és sárkánygyümölcs ízvariációban kaphatók. A rózsás változat azonban már elkapkodták, hiszen ezek a kis édes csodák rendkívül népszerűek. Szakács László egy másik figyelemre méltó terméke az aszalt gyümölcsökkel díszített akácméz, amely minden egyes üvegben egyedi, igazi műalkotás. Az ínycsiklandó keverékben piros, sárga és zöld ananászszeletek, narancskarikák, pomelo héj, gyömbér, mangó, szilva, sőt, olykor dió is helyet kap. Egy üveg ára 2500 forint. A méhész Meggyeskovácsiban él, nap mint nap bejár a szombathelyi piacra, hogy árusítsa különleges mézeit. A méhészet ötlete még nyugdíjazása előtt született meg benne, hogy legyen miből fedezni utazásait. Az oltásra is azért volt szüksége, mert a Covid-igazolvány és a tesztek elengedhetetlenek lettek volna az utazásokhoz, miközben nem kedveli a gyógyszereket, bízott volna saját immunrendszerében. A 73 éves férfi remek egészségi állapotának örvend, s úgy érzi, mintha mindig is kitűnő formában lett volna. Élete során 100 évig akart élni, de most már a 120 éves célt tűzte ki maga elé.