Komoly kihívások elé nézhetnek a pécsi gyorséttermek és büfék, mivel egy széleskörű ellenőrzés veszi kezdetét.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos szintű ellenőrzést indított a gyrost kínáló éttermek és büfék körében. A döntés hátterében az áll, hogy az utóbbi időszakban számos élelmiszer-biztonsági és higiéniai problémára derült fény, amelyek aggasztóan érinthetik a fogyasztók egészségét.
A hatóság közleménye szerint az eddigi vizsgálatok során a helyszínek közel 70 százalékán találtak valamilyen szabálytalanságot. Több esetben megszakadt a hűtési lánc, hiányzott a hús eredetét igazoló dokumentáció, illetve gondok voltak a konyhák tisztaságával is. Négy gyrosos büfé működését a hatóság már fel is függesztette.
Az NKFH célja, hogy alapos áttekintést nyerjen arról, vajon a gyrost kínáló vendéglátóhelyek megfelelnek-e az élelmiszer-higiéniai és biztonsági szabályozásoknak. Az ellenőrök kiemelt figyelmet szentelnek az alapanyagok származásának és nyomon követhetőségének, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek pontos betartásának, valamint a konyhai eljárások, mint például a hús marinálása és nyársra húzása szakszerű végrehajtásának.
A vizsgálatok a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, valamint a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását is ellenőrzik. A hatóság emellett azt is vizsgálja, hogy a vendéglátóhelyek minden szükséges hatósági bejelentést megtettek-e.
Az NKFH közölte: minden szabálytalanság esetén határozottan fellépnek, mert "a fogyasztók egészsége és jogai nem sérülhetnek".




