Fedezd fel a magyar és szlovák gasztronómia közötti együttműködési lehetőségeket! A két ország ízletes hagyományai és különleges ételei új távlatokat nyithatnak a kulináris élmények terén. A közös programok, rendezvények és gasztronómiai fesztiválok nemcs


A "Több mint szomszéd" rendezvénysorozat évről évre fontos eseménye az üzleti fórum, amely célja a magyar és szlovák vállalkozások közötti gazdasági kapcsolatok erősítése. Ez a fórum nem csupán lehetőséget teremt a szakmai párbeszédre, hanem hozzájárul a két ország közötti együttműködés elmélyítéséhez is, így építve egy szorosabb és eredményesebb gazdasági jövőt.

A Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség együttműködésében megvalósult rendezvényen a magyar és szlovák gasztronómia, valamint turizmus kiemelkedő szakértői és véleményformálói gyűltek össze. A találkozó célja az volt, hogy közösen feltérképezzék a potenciális fejlődési irányokat és együttműködési lehetőségeket, amelyek elősegíthetik a két ország közötti kapcsolatokat és gazdasági együttműködést.

Az esemény során a turizmus és a gasztronómia jövőjéről esett szó, és számos inspiráló iparági együttműködés és sikeres gyakorlat is reflektorfénybe került. Ezt követően célzott B2B tárgyalások zajlottak az iparági szereplők között. Évről évre egyre inkább hagyományt teremtettünk azzal, hogy a "Több mint szomszéd" rendezvény keretében, amely elsősorban a magyar kultúra bemutatására fókuszál, a nagykövetségen mindenki a fő attrakcióját e hétre időzíti. A "Több mint szomszéd" hét csütörtökén már hosszú évek óta üzleti fórumot is szervezünk, amely lehetőséget ad a szakmai kapcsolatok erősítésére és a közös jövő építésére.

- nyilatkozta portálunknak Marity Patrícia, külgazdasági attasé.

Mint elmondta, az üzleti fórum témája szervesen kapcsolódott a fesztiválprogramhoz, hiszen itt is ezt mutatják meg, csak az üzleti fórumon adtak egy külön lehetőséget is a partnereknek - egy szakmai és kereskedelmi konferencia keretében. Elmondta továbbá azt is, hogy tavaly rendezték meg először külsős helyszínen a fórumot, de eddig mindig multiszektorális volt. Idén született meg a döntés, hogy az üzleti fórumot ezentúl egy-egy területre fókuszálva tartják meg.

"Így jött az ötlet, a fesztivál programjához kapcsolódva, hogy legyen ez a terület először a gasztronómia és a turizmus, annak apropóján is, hogy a Külgazdasági Iroda az év folyamán nagyon sok megkeresést kapott az élelmiszer-ipari meg a HORECA szektorban (hotel, étterem, catering) működő cégektől" - fűzte hozzá Marity Patrícia.

Az üzleti fórumra lenyűgöző számú, több mint 90 szervezet jelezte részvételét, míg a rendezvényen körülbelül 150 fő aktívan részt vett. A külgazdasági attasé tájékoztatása szerint a lemorzsolódás mértéke is kedvező volt, mindössze körülbelül 10 százalékra tehető, ami az átlagoshoz képest kiemelkedően alacsony.

- emelte ki, hozzátéve, hogy a két ország közötti kapcsolatok rendkívül dinamikusan fejlődnek. A B2B tárgyalások is kiemelkedő eredményeket hoztak, értesültünk róla. "Ez a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséggel való együttműködés keretében, egy online platformon valósult meg, amelyre már előzetesen több mint 170 résztvevő regisztrált" - mondta Marity Patrícia, kiemelve, hogy a SARIO mellett a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózattal (CED) is hosszú évek óta eredményes partnerséget ápolnak.

Related posts