Megérkezett az engedély, így végre készülhet a különleges, kukacporral gazdagított kenyér!
Sajtok, tejtermékek, továbbá gyümölcs- és zöldségkészítmények alkotóelemeként is felhasználhatóak.
Megkapta az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt a lisztbogár lárvájából készült por - adta hírül a az Eunews.it
A tenebrio molitor, közismert nevén lisztbogár lárvája, vagy ahogy sokan ismerik, a lisztkukac, különleges UV-kezelésen esik át, mielőtt porrá őrölve élelmiszertermékek összetevőjeként megjelenne a boltok polcain.
A lisztkukac-por emberi fogyasztásra való alkalmasságát négy évvel ezelőtt hagyta jóvá az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA). Ezt követően a jóváhagyástól számított 20. napon már forgalomba hozható, de csak meghatározott feltételek mellett. Ez azt jelenti, hogy a rovarfehérjeport különféle élelmiszerek, például kenyerek, édes és sós péksütemények, tészták, burgonyából készült ételek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevőjeként használhatják fel.
A bogaras ételek hazai jövőképe jelenleg nem túl biztató. Nagy István agrárminiszter már 2023-ban kifejtette: a rovaralapú táplálkozás hagyományainkra, kultúránkra és életmódunkra nézve válságos helyzetet teremthet. Hangsúlyozta, hogy nincs szükségünk erre az irányra.