A pékek egyre hangosabban figyelmeztetnek a karácsony közeledtével megjelenő, rossz minőségű és egészségre ártalmas termékekre. Az ünnepi időszakban sajnos gyakori, hogy a kereslet növekedésével együtt a gyártók hajlamosak elhanyagolni a minőséget, így fo
Ahogy az ünnepek egyre közelebb kerülnek, úgy a neten felbukkanó illegális hirdetések száma is drámai módon megnő, különösen azoké, amelyek olcsón kínálnak süteményeket és egyéb pékárukat. Azok a vásárlók, akik hisznek az önjelölt cukrászok vonzó ajánlataiban, nem csupán a termékek minőségét illetően csalódhatnak, hanem komoly egészségügyi kockázatokkal is szembesülhetnek. Érdemes tehát körültekintően választani, hogy elkerüljük a csalódásokat és a veszélyeket.
Évről évre növekvő tendenciát mutat az illegális cukrászatok és pékségek száma, amelyek az önjelölt vállalkozók által üzemeltetett, adófizetési kötelezettségeiket figyelmen kívül hagyva évente 12 millió eurós bevételtől fosztják meg az államot. Az ilyen tevékenységek nem csupán a gazdasági kárt okoznak, hanem más súlyos problémákat is magukkal hoznak. Bár az illegális termékek gyakran olcsóbbak a boltban kapható alternatíváknál, a vásárlók sokszor kiábrándító minőséggel találkoznak, amikor átveszik a rendelésüket. A "ronda, de finom" gasztronómiai mondás szellemében talán elnézhető lenne, ha a sütemények nem éppen úgy néznének ki, mint ahogyan az a közösségi médiában vagy fórumokon látható. A valódi probléma azonban az, hogy sok vásárló egészségügyi panaszokkal küzd az édességek elfogyasztása után. Mivel ezek az otthoni sütödék illegálisan működnek, a reklamációs lehetőségek teljesen hiányoznak, így a vásárlók védtelenek maradnak a csalódásokkal szemben.
A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének statisztikái szerint az ünnepi időszakok beköszöntével minden évben jelentős növekedés tapasztalható az illegális műhelyek számában. Legyen szó húsvéti, karácsonyi vagy éppen esküvői időszakról, a szakszervezet évről évre egyre több problémás vállalkozásról értesül. Annak ellenére, hogy a szövetség folyamatosan együttműködik a belügyminisztériummal, az agrártárcával, valamint a különböző ellenőrző hatóságokkal, mint például a Közegészségügyi Hivatal és az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet, a csalók leleplezése a legtöbb esetben még mindig kihívást jelent.
Az élelmiszergyártóknak nem csak adminisztratív, de szigorú higiéniai előírásoknak kellene megfelelnie. Az illegális cukrászok és pékek azonban ezeket legtöbbször figyelmen kívül hagyják.
Ezek a termékek komoly egészségügyi kockázatokat hordozhatnak magukban. A hobbicukrászok gyakran Kínából szerzik be az alapanyagok egy részét, amelyek használata az Európai Unióban nem engedélyezett. Brüsszel pontosan ezért döntött ezen hozzávalók betiltása mellett, mivel azok egészségügyi szempontból káros hatásokat gyakorolhatnak.
- emelte ki Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének (SZPCC) vezetője.